Bonqat
Pentru anxietate acută și frică declanșată de călătorii și vizite la medical veterinar.
Primul anxiolitic aprobat pentru pisici!
Bonqat este un lichid oral aromatizat cu volum mic de dozare. Ușor de înghițit, administrare direct în gură sau amestecat cu o cantitate mică de alimente. S-a dovedit că are efecte anxiolitice în doze specifice pisicilor. Ajută la reducerea stresului călătoriilor și vizitelor veterinare pentru pisici, proprietari și veterinari.
Anxietate de călătorie și vizite la veterinar
O călătorie la veterinar poate fi deranjantă chiar și pentru cea mai calmă dintre pisici. Transportori necunoscuți, călătorii dificile, clinici zgomotoase sau aglomerate – aceștia și mulți alți factori pot declanșa semne de anxietate la pisici.
Aflați cum arată anxietatea pisicilor, care sunt cauzele posibile și ce puteți face pentru a vă face pisica să se simtă în siguranță întotdeauna: în cutie de transport, în timpul plimbărilor și în clinică. Cereți ajutor de la medicul veterinar dacă călătoriile și vizitele la medic sunt dificile. Ei pot oferi cea mai bună soluție pentru pisica dvs.
Ce este anxietatea de vizită la veterinar și de călătorie la pisici?
Pisicile suferă de anxietate atunci când cred că siguranța și securitatea lor pot fi amenințate. Când ele cred că amenințarea este reală, acel sentiment se transformă în frică. Orice situație o poate determina pe pisica ta să se simtă anxioasă, dar există o situație care este aproape universal stresantă pentru cei mai calmi dintre pisoi: vizita la veterinar și călătoria până acolo. Pisicile se simt în siguranță și în control pe propriul lor teritoriu alături de oameni. Nu este nimic mai enervant decât imprevizibilitatea călătoriilor și a locurilor noi!
Pisicile sunt vânători solitari și pradă în același timp. Deoarece nu au nicio haită care sa le ajute atunci când lucrurile merg prost, au instincte de supraviețuire foarte dezvoltate, care le ajută să reacționeze rapid la pericolul perceput.
Recunoașterea și gestionarea anxietății pisicii tale este esențială, mai ales dacă te împiedică să mergi la medicul veterinar. Controalele regulate sunt cheia unei vieți lungi și sănătoase. Pisicile sunt maestre în ascunderea semnelor de boală și durere și nu este neobișnuit ca pisica ta să dezvolte afecțiuni medicale fără ca tu să observi. De asemenea, pisicile îmbătrânesc mult mai repede decât oamenii: de exemplu, o pisică de 8 ani va avea 48 de ani la om.
Dacă este dificil să vezi medicul veterinar, nu-ți face griji. Poți face atâtea lucruri!
Consultați medicul veterinar dacă aveți nevoie de mai mult ajutor.
Comportamente anxioase ale pisicilor
Este important să înveți să recunoști semnele de anxietate la pisici, deoarece pisicile nu își exprimă emoțiile la fel de deschis ca și câinii. În loc să „acționeze”, ele tind să se retragă și să se ascundă.
Când se confruntă cu o amenințare bruscă, de obicei vor alege să fugă (dacă este posibil) mai degrabă decât să lupte. Pisicile care se confruntă cu anxietate prezintă o varietate de semne: pot deveni neliniştite, îngheţate, ascunse sau vocalizează în moduri diferite. De asemenea, pot rata din neatenție litiera, iar în cazurile de anxietate extremă pot apărea chiar și atacuri defensive.
Deși aceste semne sunt destul de enervante acasă, ele pot deveni și mai frustrante și perturbatoare atunci când apar înainte sau în drum spre o vizită la veterinar. Intri în panică că nu îți poți găsi pisica când este timpul să pleci, te chinui să-ți bagi pisica în cușcă, trebuie să asculți urlete mizerabile pe tot parcursul călătoriei – acestea sunt comportamente pe care toată lumea vrea să le evite. Când puteți observa aceste semne devreme, vă puteți ajuta mai bine pisica și puteți preveni agravarea situației.
Semne de anxietate a pisicii
Semnele de anxietate acută la pisici sunt relativ ușor de recunoscut după ce le-ați învățat.
Acestea sunt:
- Strângerea cozii
- Pasul neliniștit
- Agresiune defensivă
- Înghețat ghemuit
- Lins/îngrijire continuă
- Evadarea și/sau ascunderea
- Pupile dilatate
- Urechi turtite
- Respirație / gâfâit rapid
- Vocalizarea
Cauze declanșatoare:
mediu nefamiliar
Felinelor din sălbăticie le este mai ușor să supraviețuiască în mediul lor natural și în siguranță, apărându-și teritoriul. De aceea, dacă plecați de acasă cu pisica, puteți simți cât de neplăcut este pentru ea. Acest lucru devine și mai stresant atunci când pisicile cunosc lumea și animalele străine pe care le întâlniţi.
Simțuri superioare
Ochii, urechile și nasul unei pisici sunt mult mai sensibile decât ale omului. Acest lucru poate explica de ce pisica ta poate fi deranjată de ceva pe care tu nu-l consideri îngrijorător sau chiar nu-l poți detecta.
Rău de mișcare
Răul de mișcare poate fi agravat sau amestecat cu anxietatea. Cu toate acestea, există semne clare care ne pot ajuta să le discernem: salivarea excesivă și vărsături în vehicul în mișcare sunt ambele caracteristice răului de mișcare și trebuie tratate.
Asociații negative
Pisica ajunge să facă asocieri negative dacă singura dată când intră în transport sau se plimbă într-o mașină este să meargă la veterinar.
Comportamentul proprietarului
Prin modul tău de acțiune poți determina dacă pisica ta se simte în siguranță sau nu. Evită să te agiți pentru a o asigura că este în siguranță.